1. desember, og det er tid for en miljøvennlig handling:
http://miljofakta.no/privatpersoner/forbruk/kjoettfri-mandag/
Kjøttforbruket har eksplodert, mer enn doblet seg siden 1989. Kjøttproduksjon er svært ressurskrevende og belaster planeten adskillig mer enn framstilling av grønnsaker. Derfor er kutt i kjøttforbruket en av de tingene vi bare må gjøre for å redde vår lille klode. Da min mor var liten var de heldige hvis de fikk pølser til middag, og da var det ikke mer enn en halv pølse til hver, men de kunne spise seg mette på poteter og grønnsaker. Det er mange måter å redusere kjøttforbruket på, ikke få panikk og tenk at du aldri kan spise pinnekjøtt igjen!
¤ Begynn med vegetarmiddag en dag i uken, lær deg noen gode retter, bestill vegetarmat når du er ute for å få gode ideer, les blogger på nettet, finn ut hva du og din eventuelle familie liker.
¤ Spis kjøttfritt i ukene, og unn deg kjøtt i helgene, slik disse gjør:
http://www.framtiden.no/201209035751/aktuelt/mat/droppet-kjott-pa-hverdagene.html
Lån kokeboka deres på biblioteket og bli inspirert.
¤ Skal du først spise dyr, ta deg bryet med å spise hele dyret, ikke bare ribba og biffen, bruk kraftbein, oksehaler, grisehoder, lever...
Jeg deler min oppskrift fra forrige mandag, vegetarlasagne er virkelig noe for nybegynneren i vegetarfaget, det er ingen som merker at kjøttet mangler. Selv liker jeg godt å ha aubergine, squash eller sopp i, men siden enkelte barn i huset får panikk av disse ingrediensene valgte jeg en annen vri denne gangen:
Vegetarlasagne:
Tomatsaus
5 fedd hvitløk
1 stor løk
1 stor paprika
7 tomater
1/2 hakket chili
Saften fra en halv lime
1/2 dl hakkede soltørkede tomater på glass
Hvit saus
1 ss smør
2 ss hvetemel
Melk til det er passelig tykt
Gressløk / Salt /Pepper
Lag de to sausene hver for seg. Legg så lagvis i form, tomatsaus, pastaplater, hvit saus og ost, i tre omganger. Steik på 225 grader i 45 minutter. Jeg valgte å servere ovnsbakte søtpoteter til, fordi jeg trodde lasagnen ble for sterk med chilien, men den var helt passelig. Ellers, frisk salat med olivenolje og balsamico som tilbehør.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar