En gang i verden var jeg en idealistisk ungdom. Er det sant at idealismen dabber av i takt med at rynkene legger seg som små fine linjer mot det før så glødende blikket? Kanskje. Nå vil jeg påstå at jeg ikke er fullstendig håpløs, jeg har ikke gått fra å være en vegansk demonstrant i bare gjenbruksklær til en SUV-kjørende dame med dyre designvesker. Men sant å si så er jeg ikke stort å skryte av heller. Jeg har aldri vært vegansk eller vegetarisk, og jeg har stått på stedet hvil siden vi begynte med kildesortering en gang på nittitallet.
Mat. Det er forbausende lite fokus på hvor viktig det er for miljøet at vi spiser mer vegetarisk. Hvis du tilfeldig kommer over noe i en avis er det gjerne kortreist mat det handler om, eller økologisk. Ved å spise langt nede i næringskjeden belaster vi kloden mindre, og vi kan mette flere mennesker. Vil du lese om det må du selv oppsøke informasjonen for eksempel her:
http://www.framtiden.no/201101203110/pressemeldinger/forbruk/legg-ned-opplysningskontoret-for-kjott.html
eller her:
http://www.gronnhverdag.no/nor/Mat-drikke/Baerekraftig-mat
Men er jeg blitt flink til å spise mindre kjøtt? Nei. Jeg begynte med Kjøttfri mandag, en side på facebook hvor de legger ut en kjøttfri oppskrift hver mandag. Planen var å finne oppskriften før jeg dro fra jobb, rett i butikken og så hjem for å lage de beste grønnsaksretter. Tror dere det falt i smak? Nei. Tror dere barn som er vokst opp på pølser og pannekaker med bacon plutselig elsker blomkål i form? Nei. Nå har det aldri vært min bekymring om barn ikke spiser. De får spise det vi har, og gjør de ikke det så spiser de vel neste dag. Barn i Norge dør ikke av sult. Det tenkte jeg, helt til jeg en dag stod med et beviselig underernært barn i huset. Så mye for den idealismen. Nå går det igjen i kjøtt og pølser og kraftige fløtesauser, med brokkoli, spinat og persille godt kamuflert.
Så mens jeg venter på at idealismen skal ta seg opp igjen, anbefaler jeg en salat. Siden jeg er en lat egoist som helst vil ha alt enkelt, og dessuten er norsk og velfødd og ikke akkurat trenger kraftige fløtesauser, er det fint med en god salat til middag, litt mer av den, og litt mindre av biffen.
Rist pinjekjerner, solsikkefrø og tørkede, hakkede aprikos.
Stek paprika, løk og hakkede, soltørka tomater.
Bland med masse frisk salat.
Ta gjerne oppi fetaost eller egg. Eller bland det med bulgur foreksemel. Ta det du liker best.
Og gå gjerne inn her for flere tips på vegetarfronten:
http://veg-veg.no/
Det har jeg tenkt å gjøre. Men først må superego greie å ta makten over mitt bedagelig anlagte ego og dra meg opp av badekaret som bobler over av melk og honning. God middag!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar